CSS

Cascading style sheets (CSS) е  удобен начин за форматиране на текста, шрифтовете, изображенията и всичко останало на вашата страница. Cascading style sheets ви позволяват да разположите различните елементи на страницата където си поискате, с точност до последния пиксел. Например, ако промените един стил, зададен в началото на HTML страницата, промените се отразяват върху целия документ.

Да кажем, че сте направили стил за заглавния таг (<H3>). Във вашия стил настройвате цвета на текста, на всичките <H3> да бъде червен. Написали сте около десет <H3> елемента, но изведнъж решавате, че цветът на заглавията трябва да е син. Е, вече не се налага да се връщате назад и да променяте цвета на текста за всеки <H3>, ами просто променяте стила, който сте създали в главата (<HEAD>) на вашия HTML документ. Сега заглавията ще бъдат в син цвят с много по-малко писане.

Още по-удобно е да използвате външен style sheet за няколко HTML страници едновременно. Може например, да направите заглавията във всичките ви страници да са сини. По този начин не се налага да променяте цвета за всяка страница по отделно, ами просто ще укажете всяка да използва вашия стил за заглавията.

Вашият коментар