Цветове

Цветовете в web страниците се представят със шестразредни шестнадесетични числа, започващи със символа „#„. Първата двойка цифри в числото е количеството на червения цвят, втората на зеления, а третата на синия. Всеки цвят съдържа 256 нюанса, от 00 до FF, като 00 е липса на цвят, а FF пълен цвят. При смесването на основните цветове, браузъра визуализира на вашия монитор получения цвят. Ще ви дам пример. Когато стойностите за трите цвята са 00, тогава се показва черен цвят. При стойности и за трите цвята FF цветът е бял. Разгледайте следната картинка:

cvetove3

Сега вече можем да направим една web страница с цветен фон. За целта трябва да се добави към елемента <BODY> параметъра BGCOLOR= и съотверния цвят заграден с кавички. Сега напишете в текстовия редактор следното :

<HTML>
<HEAD>
<TITLE> blue background </TITLE>
</HEAD>
<BODY BGCOLOR=“#0000FF“>
Тази страница е на син фон
</BODY>
</HTML>

  • Запазете файла като color.html в някоя папка на твърдия си диск и го стартирайте с браузъра (кликнете два пъти върху иконката му). Браузъра показва вашата страница на син фон и текста „Тази страница е на син фон„.
  • Експериментирайте със стойностите след BGCOLOR=  като внимавате стойностите за всеки цвят да са в границите между 00 и FF.
  • Нека направим текста в горния случай да се изписва с жълти букви. За целта добавяме още един параметър след <BODY> (параметърът TEXT= , с който се задава цвят на текста на страницата).

<HTML>
<HEAD>
<TITLE> blue background </TITLE>
</HEAD>
<BODY BGCOLOR=“#0000FF“  TEXT=“#FFFF00″>
Тази страница е на син фон със жълти букви
</BODY>
</HTML>

Параметъра TEXT=  задава цвета на текста на цялата страница. Обърнете внимание, че затварящата скоба „>“ на елемента <BODY> се поставя след параметрите.

  • Ето няколко примера със стойностите на различни цветове:

cvetove2    cvetove

Вашият коментар