Основни HTML тагове

Текста между символите < > се нарича елемент (tag). Той показва на браузъра какво действие да извърши. Можем да разделим елементите на 2 вида – отварящи и затварящи.

  • Отварящите задават на браузъра да започне някакво действие, а затварящите да го приключи.
  • Затварящия елемент се различава от отварящия само по символа / преди името на елемента. От примера в предишната страница (Начало) се вижда, че елементите вървят по двойки, отварящ и затварящ.

HTML документа започва винаги с елемента <HTML> (означаващ начало на HTML документ) и завършва съответно с </HTML> (край на HTML документ). Следващата задължителна двойка елементи е <HEAD> и </HEAD>, което буквално означава глава. В тази част се съдържа информация за самия HTML документ- заглавието му, заключено между таговете  <TITLE> и </TITLE>, което се появява в заглавната лента на документа и друга скрита от потребителя информация, която не се вижда от него, но подпомага визуализирането на web страницата.

  • Същинската част (съдържанието) на HTML документа се намира между елементите <BODY> и </BODY>, което е видимо за потребителя. Виждате, че елементите могат да се влагат един в друг, но внимавайте да спазвате последователността на двойките елементи. Например неправилно е да се напише следното:

неправилно

правилно

   
<HTML> <HTML>
<HEAD> <HEAD>
</HTML> </HEAD>
</HEAD>

</HTML>

  • Затварящият елемент </HEAD> трябва да бъде преди затварящия </HTML>, за да се получи нещо като огледален образ – първият затварящ трябва да отговаря на последния отварящ.

Вашият коментар