Мелодии

HTML  ви позволява да слагате музикален фон на страниците си. За целта трябва да използвате някои широко използвани музикални формати, като .mid и .wav, но имайте предвид, че някои браузъри може и да не поддържат дадения формат. 

За да включите избран файл като музикален фон трябва да използвате елемента <BGSOUND> в главата <HEAD>. Като атрибут на <BGSOUND> за указване на пътя до музикалния файл се използва SRC .

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>music</TITLE>
<BGSOUND SRC=“http://www4u.search.bg/music.mid&#8220; LOOP=“-1″>
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML>

  • Ако файлът се намира във вашата директория на сървъра не е нужно да указвате целия път, а само да напишете <BGSOUND SRC=“music.mid“ LOOP=“-1″>. Атрибута LOOP задава броя на повторенията на мелодията. Когато   LOOP=“-1″ тогава мелодията започва отново, веднага след като свърши. Ако искате да се повтори два пъти например и после да спре, трябва да зададете LOOP=“2″. Netscape Navigator не разпознава елемента <BGSOUND>.
  • Възпроизвеждането на звук от Netscape Navigator става с елемента , разположен в тялото <BODY>, който показва едно меню за управление на звука.
  •   е елемент за визуализация на мултимедия. С негова помощ можете освен музика да сложите и видео на страницата си, например някой .avi файл. Разбира се трябва да се съобразите с големината на файла, защото никой няма да чака 5-6 минути например да се отвори вашата страница, ако сте прикачили голям .avi файл. Ето как се ползва елемента за закачане на midi файла като музикален фон:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>embed</TITLE>
</HEAD>
<BODY>

</BODY>
</HTML>

  • Както виждате, пътят до файла и тук се указва с атрибута SRC . Атрибутите WIDTH и HEIGHT задават ширината и височината на панела за контрол на звука в пиксели. Ако искате панела да се вижда е добре задължително да задавате стойности на атрибутите WIDTH и HEIGHT. Ако пропуснете да ги зададете браузъра може да покаже нещо, което няма да ви хареса. Атрибута LOOP може да има две стойности – true и false. Когато стойността е true, мелодията започва отначало след като свърши, докато при false се изпълнява само веднъж и спира. Ако зададете числова стойност на LOOP, мелодията се изпълнява толкова пъти, колкото е числото, например LOOP=“3″ ще изпълни мелодията три пъти и ще спре.
  • Менюто за управление на звука може да не се визуализира. Това става с атрибута HIDDEN. Той има 2 стойности – true и false. При true панела остава скрит а при false се визуализира. Когато създавате музикален фон, трябва да използвате стойност true.
  • Елемента се разпознава и от Internet Explorer и от Netscape Navigator, но двата браузъра работят с различни атрибути. Например Internet Explorer вместо LOOP използва атрибута PLAYCOUNT за повторение на изпълнението. Netscape Navigator от своя страна позволява да контролирате силата на звука с атрибута VOLUME. Internet Explorer не разпознава атрибута VOLUME. Така че стигнахме до извода, че за да добавите музикален фон към своята страница трябва  да използвате и двата метода, и , и <BGSOUND>. Ето как би изглеждала една готова страница с музикален фон:

 <HTML>
<HEAD>
<TITLE>music</TITLE>
<BGSOUND SRC=“http://www4u.search.bg/music.mid&#8220; LOOP=“-1″>
</HEAD>
<BODY>

</BODY>
</HTML>

Вашият коментар